WhatsApp inzetten voor buurtpreventie

whatsapp-cover-664x374

BUURT PREVENTIE ORANJEPARK ALKMAAR

Het doel van buurtpreventie is een veilige en leefbare buurt. En dus zorgen bewoners, politie en gemeente er samen voor, dat bepaalde vormen van criminaliteit (zoals inbraak, vandalisme en verstoringen van de openbare orde) worden bestreden.

Whatsapp preventie is een moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen en bestanden delen.

Er zijn inmiddels steeds meer WhatsApp groepen die op lokale schaal een buurt veiliger proberen te maken. Het grote voordeel van WhatsApp is dat we elkaar snel een berichtje kunt sturen en elkaar eventueel kunt waarschuwen”. Een bijkomend voordeel is dat het tegelijkertijd leidt tot intensieve sociale contacten.

WhatsApp is een veel krachtiger middel dan de buurtpreventie-oude stijl’, waarbij ofwel mensen op straat surveilleerden danwel proberen elkaar middels email berichten of individuele telefoontjes te waarschuwen ‘Iemand kan heel snel een heel grote groep mensen inseinen, en zelfs ook foto’s meesturen.’

HOE WERKT DIT

  1. de WhatsApp groep heet „WBV Oranjepark”.
  2. meedoen met deze Buurtpreventie WhatsApp is vrijwillig.
  3. de huidige voorzitter Marcel van Wonderen is beheerder van deze WhatsApp Groep.
  4. als u zich zou willen aanmelden, dan kan dat door een Whats-App, SMS-bericht of email te sturen met uw naam en mobiele nummer naar:  marcelvw65@gmail.com   zodat u kunt worden toegevoegd.

RICHTLIJNEN

Zonder echte spelregels af te spreken gaan we er van uit dat als u onderdeel uitmaakt van deze WhatsApp groep, u ook bewust bent van de berichten die u post. Hieronder toch een aantal richtlijnen zoals die bij dit soort burger-initiatieven zoveel mogelijk worden gebruikt.

  • deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in het Oranjepark Alkmaar
  • WhatsApp is een burgerinitiatief; de politie komt alleen in actie wanneer er een melding is gedaan
  • gebruik de WhatsApp volgens de S.A.A.R. richtlijnen (afkorting)

SAAR

S = Signaleer

A = Alarmeer: 112 bellen als er spoed bij is en anders via nr. 0900 8844

A = App om je waarneming bekend te maken aan andere bewoners. Laat in het eerste bericht van de melding aan elkaar weten dat 112 al gebeld is!   Voorkom een regen van 112 meldingen.

R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoelingen is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s !!!

  • Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke
  • Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig (voorbeeld)
  • Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
  • Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten

WhatsApp2 Wij zullen voor die mensen die geen gebruik (kunnen) maken van sociale media de berichtgeving zoveel als mogelijk via een email vanuit het secretariaat (nu Pieter Smit) blijven verspreiden. Deze email-berichten zullen echter geen 1 op 1 vertaling zijn van alle Whats App berichtgeving en ook niet de frequentie hebben van de WhatsApp meldingen, maar slechts een samenvatting van relevante meldingen.

Meld je aan en laten we gezamenlijk kijken in hoeverre de social media de buurtvereniging kan helpen. Middels berichtgeving op onze website alsmede tijdens onze Jaarvergadering en Ledenvergadering zal het bestuur u informeren over de status van dit initiatief

Met vriendelijke groet,

Bestuur WBV Oranjepark